Over 10 years we help companies reach their financial and branding goals. Maxbizz is a values-driven consulting agency dedicated.

Gallery

Contact

+1-800-456-478-23

411 University St, Seattle

maxbizz@mail.com

İzmir – Trafo (Transformatör) Bakım Planı

Trafo ( transformatör),  elektrik şalt merkezlerindeki en maliyetli ve gerekli ekipmanların başında gelmektedir. Transformatörün yüksek bir performans seviyesi ve ömrünü verimli sürdürmesini sağlamak için çeşitli önleyici bakım faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

Bir güç transformatörü, farklı parametrelerinin ölçülmesi ve test edilmesi dahil olmak üzere çeşitli rutin bakım görevlerini gerektirir. Transformatörün iki ana bakım türü vardır. İlki rutin olarak (önleyici bakım olarak bilinir) ve ikincisi kestirimci olarak (gerektiği durumlar için) gerçekleştirilir. Bu, bir transformatörden düzgün performans elde etmek için düzenli olarak bazı bakım işlemlerini gerçekleştirmemiz gerektiği anlamına gelir. Acil durumlarda  veya periyodik aralıklarla trafolar (transformatörler) bakımlar gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Ancak periyodik bakımlar düzgün bir şekilde yapılırsa, bu tür acil bakım yapma ihtiyacı olasılığını önemli ölçüde azaltır.  Trafoların (Transformatörlerin) periyodik olarak kontrol edilmesi ve bakımlarının yapılması durumunda trafolarınızı uzun yıllar kullanmaya devam edebilirsiniz. Bu nedenle, periyodik bakımların yapılması  bir çok ani müdahele gerektiren arızaların oluşmasına engel olur. Bu nedenle teknik personellerin periyodik bakımlara daha çok önem vermesi gerekmektedir.

Trafo Bakım Planı

Trafolar (transformatörler) üzerinde gerçekleştirilecek birçok önleyici bakım planı vardır. Günlük, aylık, yıllık olabilirler.

Trafo Günlük Bakım ve Kontroller

Bir güç transformatöründe günlük olarak kontrol edilmesi gereken üç ana unsur vardır:

  • Ana tank ve koruyucu tankın yağ seviyesi göstergesinin gözle kontrolü
  • Silikajel jel renginin gözle kontrolü
  • Trafonun (Transformatörün) herhangi bir noktasından yağ sızıntısı olup olmadığının kontrolü

Yağ seviyesi göstergesindeki yağ seviyesinin yetersiz olması durumunda, trafoya yağ doldurulacak ve ayrıca trafo deposunda yağ sızıntısı olup olmadığı kontrol edilecektir. Yağ sızıntısı tespit edilmesi durumunda, sızıntıyı kapatmak için gerekli işlemlerin yapılması gerekmektedir. Silika jeldeki renk değişimi kontrol edilip eğer renginde bir değişme var ise silikajel değişimi de yapılması gerekmektedir.

Trafo Aylık Bakım ve Kontroller

Güç trafolarında ilgili yapılacak işlemleri aylık bazda ele alalım.

  • Yağ seviyesi aylık aralıklarla kontrol edilmelidir. Hazne içindeki trafo yağının belirtilen seviyenin altına indiği tespit edilirse, yağ ilavesi yapılmalıdır.
  • Silika jel kabındaki solunum delikleri de her ay kontrol edilmeli ve  gerekirse uygun şekilde temizlenmelidir.

Trafo Yıllık Bakım ve Kontroller

  • Soğutma sistemi, yağ pompaları, hava fanları ve transformatörün soğutma sisteminde çalışan diğer öğeler, kontrol devreleri kontrol edilmelidir. Arıza durumunda kontrol devresinin, pompaların ve fanların fiziksel durumunu inceleyin.
  • Transformatörün bushingleri  yılda bir kez yumuşak pamuklu bezlerle temizlenmelidir. Temizlik sırasında bushinglerde çatlak olup olmadığı kontrol edilmelidir.
  • OLTC’nin yağ durumu her yıl kontrol edilmelidir. Bunun için tahliye vanasından alınacak yağ numunesi dielektrik dayanımı ve nem içeriği (PPM) açısından test edilmelidir. Önerilen değerlere kıyasla dielektrik dayanımı düşükse ve nem için PPM yüksek bulunursa, OLTC içindeki yağ değiştirilmeli veya filtrelenmelidir.
  • Tüm aydınlatmaların ve mahal ısıtıcılarının düzgün çalışıp çalışmadıkları kontrol edilecek.
  • Röle ve Kontrol Panelinde bulunan tüm alarmlar control edilmelidir.
  • Transformatör üst kapağındaki Yağ Sıcaklık Göstergesinin ve Sargı Sıcaklık Göstergesinin kontrol edilmesi gerekmektedir.
  • Basınç Tahliye Cihazı ve Buchholz rölesinin düzgün çalışması yıllık olarak kontrol edilmelidir. Bunun için söz konusu cihazların açma kontakları ve alarm kontakları küçük bir tel parçası ile kısa devre yaptırılır ve uzak paneldeki ilgili rölelerin düzgün çalışıp çalışmadığını gözlemlenir.
  • Trafonun izolasyon direnci ve polarizasyon indeksi kontrol edilmelidir.
  • Topraklama bağlantısının kontrolü yapılmalı. İşletme ve koruma topraklaması değerlerin ölçülmelidir.

Trafo Servis

YG ve OG elektrik tesisinizde oluşabilecek tüm arızalar için Arıza/Servis ekibimiz 7/24 kesintisiz hizmet vermektedir. Trafo servisimiz, sorumlu Elektrik Mühendisi liderliğinde mekanik ve elektrik arızalara profesyonel test ve ölçü aletleri ile sahada müdahale edebilmektedir.

İzmir Trafo Bakım

Başta İzmir, Manisa, Aydın illeri ve Ege Bölgesi olmak üzere tüm Türkiye için sağlanan Trafo Bakım hizmeti için PF Endüstri gerekli yeterlilik belgelerine sahip alanında uzman Elektrik Mühendisleri ile ihtiyaçlara cevap verebilmektedir.

Author

admin

Telefon Mail Form WhatsApp
error: Content is protected !!